![](/media/lib/136/n-smiec-caefe15e60276cd09be76eee5f1d737f.jpg)
Oceanom grozi głód
28 lutego 2017, 10:29W związku z globalnym ociepleniem do roku 2100 na największym ziemskim habitacie – dnie oceanicznym – może zabraknąć pożywienia i dojdzie tam do głębokich zmian ekologicznych spowodowanych m.in. rosnącymi temperaturami, zakwaszeniem i rozprzestrzenianiem się stref beztlenowych
![](/media/lib/254/n-tablicawenus-299225e324071a9f14140b355b6e1382.jpg)
Wulkan El Chichón odpowiedzialny za 'ciemny wiek' Majów?
14 lutego 2017, 11:05Cywilizacja Majów rozkwitała w latach 250-900 i była najbardziej zaawansowaną z cywilizacji prekolumbijskich Ameryk. Majowie przeżywali wzloty i upadki, ale rozwinęli pismo, dokładny kalendarz, matematykę i budowali wspaniałe miasta w potężnymi piramidami. W 1938 roku archeolodzy zauważyli dziwną przerwę w datach dotyczących powstawania monumentalnych majańskich budowli
![](/media/lib/265/n-hotspoty-zwiazane-z-amerykanska-konsumpcja-59c8a1e0a6ccda5894e491f65a64a912.jpg)
Jak to, co kupujemy, wpływa na zagrożone gatunki całego świata
11 stycznia 2017, 12:01Naukowcy opracowali technikę, która pozwala zidentyfikować zagrożenia dla dzikiej przyrody, stwarzane przez globalne łańcuchy dostaw. Za jej pomocą stworzono serię map świata, na których zaznaczono hotspoty zagrożenia gatunków, związane z konsumpcją obywateli danego państwa.
![](/media/lib/99/n-ziemia-4446434439fb2c42ffb08d0e44e99ee2.jpg)
Jeden posiłek to 10 utraconych kg poziomu próchnicznego
23 grudnia 2016, 11:42Każdy zjadany przez nas posiłek to dla Ziemi koszt 10 kg utraconego poziomu próchnicznego - przestrzega Julian Cribb, autor książki "Surviving the 21st Century".
![](/media/lib/263/n-iroyale-da3619816091213a362c55bf8d9f1ed6.jpg)
Zaskakująca decyzja ws. wilków z Isle Royale
19 grudnia 2016, 06:33Na Isle Royale trafi nowa wilcza krew. US National Park Service ogłosiła właśnie zaskakującą decyzję, która zmienia dotychczasowe postępowanie w sprawie niezwykłej populacji wilków z Isle Royale. Urzędnicy chcą wprowadzić tam 20-30 nowych zwierząt w ciągu najbliższych 3 lat.
![](/media/lib/261/n-wplyw-dobowych-oscylacji-bakterii-na-gospodarza-5eee0446252c7f9fb0d58a199edaccbe.jpg)
Wędrówki mikrobiomu regulują zegar gospodarza
2 grudnia 2016, 13:06Regularne drobne ruchy bakterii w jelicie wpływają na zegar biologiczny gospodarza. Dzieje się tak, bo w miarę upływu dnia tkanka przewodu pokarmowego styka się z różnymi mikroorganizmami i ich metabolitami.
![](/media/lib/184/n-larsen_ice_shelf_in_antarctica-2a9f1464c7748da86a1ac3c3c33dc022.jpg)
Odkrycie dzięki zapiskom w dziennikach podkładowych
28 listopada 2016, 10:33Dzienniki okrętowe z czasów początków eksploracji Antarktyki (tzw. Heroiczy Okres Eksploracji Antarktyki 1897-1917) potwierdzają, że antarktyczny lód morski jest znacznie bardziej odporny na zmiany klimatu niż lód morski z Arktyki.Naukowcy z University of Reading przeanalizowali zapiski z ekspedycji Scotta, Shackeltona i von Drygalskiego, dzięki czemu dowiedzieli się, jaki był zasięg lodu morskiego na przełomie XIX i XX wieku
![](/media/lib/97/n-1203168801_021141-a02828095aedf0f32f6ba618934f6086.jpeg)
Globalne skutki lokalnej utraty lasu
18 listopada 2016, 10:31Konsekwencje wymierania całych lasów mogą być sięgać daleko poza lokalny ekosystem. Z artykułu opublikowanego w PLOS dowiadujemy się, że zniknięcie lasu z jednego miejsca na Ziemi może w znaczącym stopniu wpłynąć na ekosystem położony w odległych regionach globu
Związki spadków ciśnienia po wstaniu z demencją
13 października 2016, 05:23Ludzie, którzy często mają spadki ciśnienia i zawroty głowy po wstaniu, znajdują się w grupie podwyższonego ryzyka demencji.
![© Scott Schliebe/USFWS](/media/lib/124/n-1210852991_179734-de30c39b272343980daa48cf59565e4c.jpeg)
Niedźwiedziom polarnym jest coraz trudniej
15 września 2016, 14:33We wszystkich 19 regionach Arktyki zamieszkiwanych przez niedźwiedzie polarne dochodzi do utraty lodu morskiego, który jest niezbędny tym zwierzętom do polowań, odpoczynku i rozmnażania się. Ocieplający się klimat powoduje, że lód topi się wcześniej niż zwykle i pojawia sie później, dowiadujemy się z pisma The Cryosphere